Hodowla Strusi

Przeglądasz "Informacje podstawowe"Kategoria

Nandu palmiste

nandu plamisty

Nandu plamiste (Rhea pennata) zwane również nandu Darwina i strusiem Darwina jest gatunkiem dużego nielota pochodzącego z rodziny nandu. Zamieszkują głównie stepy oraz tereny zakrzewione, zasiedlają wyłącznie Amerykę Południową wyżyny Andów i kraje takie jak Peru i Patagonia. Ich życie toczy się głównie na łąkach rozciągającego się na wysokości 3500 [...]

Styczeń 6, 2013 admin Informacje podstawowe 0

Struś australijski – kazuar

struś australijski

Kazuar zwany również strusiem australijskim pochodzący z rzędu kazuarowatych, nielot. Wyróżnić możemy trzy gatunki nielotne, które zamieszkują Nową Gwineę oraz półn.-wsch. Australię, a także okoliczne wyspy: kazuar hełmiasty, mniejszy i jednokoralowy. Kazuary to silne i masywne ptaki posiadające uwstecznione skrzydła i mocne nogi. Mają ciemne ubarwienie i krępą budowę ciała. [...]

Sierpień 16, 2012 admin Informacje podstawowe 0

Struś amerykański

strus amerykanski

Struś amerykański zwany jest również nandu czy strusiem pampasów. Zamieszkuje Amerykę Południową, jej stepowe oraz zakrzewione tereny. Od strusia afrykańskiego różni się wieloma cechami t.j. rozmiar czy masa ciała. Wielkość Nandu to od 1,5 do1,6 m, osiąga masę ciała od 35 do 45 kg. Posiada charakterystyczne długie, mocne nogi, które [...]

Czerwiec 9, 2012 admin Informacje podstawowe 0

Struś szaroskóry

strus szaroskory

Struś szaroskóry zwany również strusiem somalijskim (Struthio molybdophanes) jest gatunkiem dużego ptaka (nielota) i reprezentuje rodzinę strusi (Struthionidae), wyodrębniony jest na podst. testów hybrydyzacji kwasów nukleinowych DNA. Zaliczany był wcześniej do podgatunku strusia czerwonoskórego. Występowanie strusia szaroskórego to obszar wschodniej Afryki,  północno-wschodnie tereny Etiopii oraz Kenii i Somalia. Zasięgiem występowania [...]

Maj 28, 2012 admin Informacje podstawowe 0

Struś czerwonoskóry

strus czerwonoskory

Struś czerwonoskóry zwany strusiem masajskim oraz strusiem północnoafrykańskim – Struthio camelus jest to gatunek dużego ptaka, nielotnego który pochodzi z rodziny strusi – Struthionidae i zamieszkuje różne rejony kontynentu Afrykańskiego: Struś północnoafrykański posiada szyję o zabarwieniu żywoczerwonym – S. c. camelus, zamieszkuje północną Afrykę, od Altasu aż do Senegalu, Nigerię, [...]

Maj 7, 2012 admin Informacje podstawowe 0