Hodowla Strusi
strus amerykanski

Struś amerykański zwany jest również nandu czy strusiem pampasów. Zamieszkuje Amerykę Południową, jej stepowe oraz zakrzewione tereny. Od strusia afrykańskiego różni się wieloma cechami t.j. rozmiar czy masa ciała.

Wielkość Nandu to od 1,5 do1,6 m, osiąga masę ciała od 35 do 45 kg. Posiada charakterystyczne długie, mocne nogi, które zakończone są trzema palcami. Skierowane są one do przodu umożliwiając szybki oraz wytrwały bieg. Szyja i skrzydła długie z szarymi lub szaroczarnymi piórami bez chorągiewek. Nandu posiadają doskonały wzrok, są dobrymi pływakami, na lądzie poruszają się szybko, osiągając prędkość ok.40 km/godz, wykorzystując długie skrzydła do zmiany kierunku. Nandu to ptaki wszystkożerne.

W swoim środowisku naturalnym żyją w stadach, liczących nawet 100 osobników. Samce mają swoje terytoria, na które wabią samice donośnym głosem. Pojedynczy samiec zwykle łączy się od 6 do 15 samicami. Broni swego terytorium bardzo agresywnie. Wyszukuje on niewielkie zagłębienia pogłębiając je poprzez rozgrzebywanie nogami, gdzie samice składają jaja. Jest ich od 15 do30 a każde waży ok. 500 g. Jaja wysiadywane są przez samca, trwa to około 40 dni. Samiec samotnie wykonuje opiekę nad pisklętami, które po wykluciu są samodzielne. Uczy je zdobywać pokarm i broni przed zagrożeniami.

Rodzina nandu, która reprezentuje rząd Rheiformes dzieli się na dwa żyjące gatunki:

  • nandu szary zwany również amerykańskim – Rhea americana.
  • nandu plamisty zwany również nandu Darwina – Pterocnemia pennata.

Liczba ferm oraz populacja nandu jest mniejsza niż strusi afrykańskich czy nawet emu.

Hoduje się je głównie dla mięsa, skór, tłuszczu oraz jaj.

 

 

Podoba Ci się artykuł? Odostępnij go!

Zostaw komentarz