Hodowla Strusi

Struś australijski – kazuar

struś australijski

Kazuar zwany również strusiem australijskim pochodzący z rzędu kazuarowatych, nielot. Wyróżnić możemy trzy gatunki nielotne, które zamieszkują Nową Gwineę oraz półn.-wsch. Australię, a także okoliczne wyspy: kazuar hełmiasty, mniejszy i jednokoralowy.

Kazuary to silne i masywne ptaki posiadające uwstecznione skrzydła i mocne nogi. Mają ciemne ubarwienie i krępą budowę ciała. Na czaszce znajduje się kostna narośl mająca kształt hełmu, która pokryta jest rogową substancją. Nogi strusia również masywne, posiadające trzy palce, środkowy z nich wyposażony jest w pazur będący groźną bronią. Osobnik dorosły potrafi rozszarpać człowieka po uprzednim rzuceniu go na ziemię. Ptaki te odżywiają się roślinami oraz małymi zwierzętami. Samica kazuara jest większa i jaśniej ubarwiona. Jako nieliczne ptaki posiadają genitalia występujące u ssaków oraz niektórych gadów. Aktywnie bronią terytorium, również przed ludźmi. Najbliższym krewnymi kazuarów są australijskie strusie emu.

Do rodziny kazuarów należą 3 gatunki: kazuar hełmiasty, mniejszy i kazuar jednokoralowy.

Kazuar hełmiasty jest gatunkiem ptaka pochodzącego z rodziny kazuarów. Zamieszkuje tereny pół.-wsch. Australii oraz Nowej Gwinei. Wysokość do ok. 1,8 m, waga: 70–85 kg. Znajduje się głównie na terenach porośniętych dżunglą, gdzie są zbiorniki ze słodką wodą. Przez cały rok panują tam podobne warunki jeśli chodzi o klimat, a okres wegetacji roślin trwa przez cały rok. Kazuar to samotnik. Bardzo często można słyszeć jego głos, jest jednak bardzo płochliwy. Zajmuje terytorium w bliskiej okolicy zbiornika wodnego. Jest on doskonałym pływakiem i ma równie dobry słuch. Jest w stanie wyskoczyć na ok. 1,5 m. W sytuacji kiedy jest zmuszony aby walczyć staje się bardzo agresywny. Odżywia się opadłymi z drzew orzechami i owocami, sporadycznie rybami, jaszczurkami i żabami. Gdy zbliżają się gody samiec wabi partnerkę wydając dźwięki. Samica składa od 2 do 8 jaj, po czym oddala się. Inkubacja trwa przez 52 dni. Wysiadywaniem ich i opieką zajmuje się samiec.Po wykluciu pisklęta pozostają z nim aż do uzyskania samodzielności. Kazuar hełmiasty to ptak zagrożony wyginięciem.

Kazuar mniejszy jest najmniejszym z kazuarów, osiąga wysokość ok. 80 cm (na poziomie grzbietu), posiada niezbyt wysoki kask, który jest spłaszczony z przodu i tyłu. Nie posiada fałdów skórnych. Zamieszkuje lasy półn. Australii oraz Nowej Gwinei.
Wyróżnia się dwa podgatunki tego strusia: kazuar mniejszy i wspaniały.

Kazuar jednokoralowy to ptak osiągający wysokość do metra. Masa ciała to maksymalnie 85 kg, posiada kask, który jest spłaszczony tylko w tylnej części oraz pojedynczy, fałd na środku szyi w kolorze czerwonym i dwie fałdy przy nasadzie dzioba. Również zamieszkuje w lasach półn. Australii oraz w Nowej Gwinei.

Katalog Stron

Podoba Ci się artykuł? Odostępnij go!

Zostaw komentarz