Hodowla Strusi

Strusie afrykańskie

strus-afrykanski

Struś afrykański to gatunek pochodzący z rodziny Struthionidae. Tak jak emu, kazuar czy kiwi przystosowany jest zarówno do chodzenia jak i biegania chociaż całkowicie pozbawiony jest możliwości latania.

Strusie występują w Afryce w czterech podgatunkach. Można je spotkać na terenach połud. Sahary w Sudanie, Etiopii, Somalii, Kenii, Tanzanii, Maroku,oraz w Afryce Połud. Zamieszkują płaskie, otwarte oraz suche półpustynie i sawanny.

Strusie afrykańskie posiadają świetny wzrok. Jako zwierzę, które przystosowane jest do biegania posiada długie silnie umięśnione uda oraz silne nogi, które opatrzone są dwoma palcami, tworzącymi strukturę przypominającą racice antylop i innych ssaków szybkobiegających. Taka budowa jest wielkim udogodnieniem podczas szybkiego biegu, ponieważ zmniejsza kontakt z podłożem, w efekcie czego zmniejszone jest również tarcie.

Chociaż strusie nie latają, są rekordzistami w biegu pośród ptaków. Potrafią biegać z prędkością od 72 do 96 km/godz., podczas biegu stawiając kroki, które mają długość ok 3,5 metra. Struś może biec z prędkością ok. 50 km/h przez 20 min. nie wykazując oznak zmęczenia oraz potrafi chodzić kilka godzin równym tempem i nie męczy się. Odnotowano, że struś podczas ucieczki przed większym zwierzęciem może biegać z prędkością ok. 95 km/h. W czasie ucieczki potrafi robić uniki, odbija nagle w bok, co może utrudniać goniącemu go drapieżnikowi schwytanie go. Również miesięczne strusie potrafią biegać z prędkością ok. 50 km/h.

strus afrykanski

Struś afrykański

Struś afrykański ma bardziej rozbudowane mięśnie w nogach niż większość ptaków latających, dzięki czemu może biegać dużo szybciej niż np. antylopa i jest bardziej wytrzymały. W bardziej efektywny sposób strusie wykorzystują tlen niż pingwiny lub gęsi.

Dorosły struś potrafi wykorzystać swoje duże nogi do biegania, także do wydrapywania zagłębienia na gniazdo. Używa ich też do obrony przed drapieżnikami i w walkach.

Głowa i większość długiej szyi u strusi nie są opierzone a barwa na skórze głowy, na szyi oraz nogach jest różna w zależności od podgatunku. Samice są mniejsze od samców i mają upierzenie szarobrązowe z jaśniejszym ogonem, samice natomiast mają upierzenie tułowia w kolorze czarno-białym. Oczy mają 5 cm średnicy i są największe wśród wszystkich kręgowców które żyją na lądzie.

Strusie afrykańskie żyją na pustyniach, półpustyniach oraz sawannach w stadach po 5 – 6 szt., przystosowane są do bardzo niekorzystnych warunków. Strusie mogą przeżyć nawet w sytuacji gdy masa ich ciała na wskutek odwodnienia zmniejszy się o 1/4. Żywią się w większości roślinami. Gniazdują na ziemi, samce parzą się z dwoma, trzema lub nawet z większa ilością samic  z których każda składa od 2 do 11 jaj, każde o wadze ok. 1,8 kg. Inkubacja wynosi 42 dni. Jaja wysiaduje w większości samiec, który zajmuje się również pisklętami, opuszczającymi gniazdo tuż po wylęgu.

pazur strusia afrykanskiego

Pazur strusia afrykańskiego

Strusie afrykańskie potrafią szybko wykryć niebezpieczeństwo na sawannie. Zaniepokojone potrafią zachowywać się bardzo niespokojnie dając znać również innym zwierzętom. Pełnią w ten sposób rolę strażników pośród mieszanych stad zamieszkujących sawannę.

Katalog Sznurkowo

Podoba Ci się artykuł? Odostępnij go!

Zostaw komentarz